Japońska zielona herbata Gyokuro

Tradycja picia zielonej herbaty pochodzi z Azji. W Chinach i Japonii od wieków wierzono w dobroczynne właściwości tego naparu, co dziś potwierdzają liczne badania naukowe. Dlaczego jest uznawana za najzdrowszą herbatę na świecie? Czemu warto zdecydować się na zakup japońskiej herbaty gyokuro?

Właściwości zielonej herbaty

Regularne picie herbaty zielonej wpływa korzystnie na samopoczucie oraz zdrowie. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość składników odżywczych takich jak polifenole, katechiny, alkaloidy, garbniki, lipidy, aminokwasy, witaminy: A,B,C, E, wapń, potas, cynk , miedź, fluor. Ze względu na swój skład  napar uznawany jest za bardzo wartościowy, co więcej kolejne badania odkrywają coraz nowsze właściwości zdrowej herbaty.

Kiedy warto pić zieloną herbatę?

Napoje z zielonej herbaty pozytywnie wpływają na cały organizm, tak więc na pewno warto włączyć je do swojej diety. To suplement diety bardzo często stosowany podczas odchudzania – wypijając 3 filiżanki herbaty na odchudzanie, można skutecznie przyśpieszyć metabolizm, jest dobra na trawienie, pomaga spalić problematyczną tkankę tłuszczową.

Zielona herbata może uchronić nas przed różnego rodzaju chorobami, między innymi zawałem serca, udarem mózgu oraz różnego rodzaju nowotworami, które niestety są obecnie jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Zielona herbata likwiduje wolne rodniki, które odpowiadają za przedwczesne starzenie, tak więc można stosować ją również w celach urodowych.

Napar z zielonej herbaty warto pić również w przypadku problemów z koncentracją, przewlekłym zmęczeniem, sennością. Napar przyrządzony z pierwszego parzenia liści doskonale pobudza i dodaje energii.

Poznaj japońską herbatę Gyokuro!

Odmian zielonej herbaty jest wiele, choć za czołowego producenta uznaje się Japonię. Kultura picia zielonej herbaty w tym kraju jest bardzo rozwinięta, choć w Europie również napój ma coraz więcej zwolenników. Japońska herbata o nazwie Gyokuro to produkt najwyższej jakości, który jest uznawany za ekskluzywny. Spożywa się go w małych ilościach i to wyłącznie na specjalne okazje. Jest to herbata o bardzo charakterystycznym smaku i aromacie. Ma słodki posmak,  można wyczuć w niej nuty kwiatowe, morskie i łąkowe, posiada oleistą strukturę. To doskonała propozycja dla osób, które szukają herbaty pobudzającej, dodającej energii, która może być zamiennikiem dla kawy czy napojów energetycznych.

Proces wytwarzania herbaty gyokuro jest dość pracochłonny. Plantatorzy wykorzystują specjalną metodę – 4 tygodnie przed zbiorami krzewy są przykrywane, aby ograniczyć im dostęp do światła słonecznego, trzeba to zrobić w momencie zawiązywania pąków liściowych. Na początku dopływ światła jest zmniejszany o 60%, później zwiększa się go do 90%. W ten sposób listki produkują więcej chlorofilu, aminokwasów i kofeiny.  To, dlatego herbata ma tak delikatny smak i oryginalny aromat.

Parzenie zielonej herbaty

Gyokuro wykonuje się nieco inaczej niż w przypadku innych odmian. Japońską herbatę parzy się tylko 1,5 minuty w temperaturze 65 stopni Celsjusza. Napar należy oddzielić od liści, inaczej herbata zgorzknieje. Tak jak inne herbaty zielone, można ją parzyć wielokrotnie.

Właściwości herbaty Gyokuro Ze względu na to, że herbata ma większą zawartość  L-teaniny, doskonale pobudza, odpręża, wspomaga pracę mózgu. Wpływa również na poziom dopaminy i serotoniny.